Non-stop doorgaan
Een volle schooldag waarin doelen behaald moeten worden, lesprogramma’s elkaar non-stop opvolgen en dan ook nog sociale interacties die niet altijd van een leien dakje gaan. Het zijn nogal wat prikkels en richtlijnen die kinderen moeten volgen.
Aan het einde van de schooldag gaat iedereen naar huis of naar de opvang waar vaak direct weer allerlei prikkels en ‘moetjes’ op ze worden afgevuurd. Aan tafel zitten en fruit eten. “Hoe was je schooldag?” Elkaar laten uitpraten en luisteren naar elkaar. Niet teveel gevraagd, zou je denken, maar wel als je emmertje al aardig vol zit.
Thuis gaan kinderen vaak direct over op speeldates of andere afspraakjes. Leuk en aardig, maar wederom niet als je eigen emmer bijna overloopt. Dan escaleert die speeldate met je allerbeste vriend nou eenmaal sneller. En waarom? Misschien zelfs al om de verkeerde kleur drinkbeker. Er is maar een klein druppeltje nodig om die emmer te laten overstromen.
‘Dat vinden ze leuk’
Een studiedag? Dan rijden we met zijn allen naar de Efteling. Weekend? Die proppen we ook even lekker vol. Als je het van een afstandje bekijkt, kom je al snel tot de conclusie dat er maar weinig ruimte is om even op adem te komen. Er is weinig ruimte om die prikkels te verwerken, om echt even te kunnen ontspannen voordat je weer vol gas vooruit kunt gaan.
“Ja maar, dat vinden ze toch leuk”, hoor ik vaak. Natuurlijk. Kinderen vinden het hartstikke leuk om na schooltijd af te spreken, om op drie sporten te gaan (liever nog vier), om te gaan logeren en daarna nog naar de bioscoop te gaan. Maar zij kunnen nog niet op tijd op de rem trappen. Zij geven uit zichzelf niet aan wanneer hun emmertje al voor de helft vol zit. Zij geven het pas aan als het emmertje overstroomt. En dan ben je al te laat.
Ik daag je uit
Ik daag je uit om alles eens van een afstandje te bekijken. Een beetje kritisch zelfs. Is dit echt allemaal nodig? Zijn al die ‘moetjes’ echt zo verplicht of kan ik ook andere keuzes maken? Na een lange schooldag is een speeldate leuk, maar als je daarna ook nog naar de zwemles moet, kun je dan niet beter een uurtje rust inplannen? Kinderen houden ons vaak een spiegel voor. Ik daag je uit om jezelf ook eens een spiegel voor te houden.
Enkele tips
Enkele tips bij overprikkeling:
– Minder speeldates, wees in ieder geval kritisch op de dagen en tijden.
– Maak bewuste keuzes en durf ‘nee’ te zeggen.
– Vervelen is goed!
– Ga na het avondeten op tijd naar boven en laat kinderen eens lekker rommelen op de slaapkamer. Ook oudere kinderen. Neem tijd om eens gezellig te kletsen zonder constant op de klok te hoeven kijken.
– Neem je eigen afspraken eens onder de loep; moet je iedere avond weg of kun je meer tijd nemen voor het avondritueel? Moet je ’s avonds sporten of kan het ook een keer in de ochtend? Zomaar wat dingen om over na te denken.
– Ga lekker samen naar buiten! Ook als het koud is, juíst als het koud is.
Herkenning
Herken je dat bij jouw thuis het emmertje van je kindje(s) en/of bij jezelf regelmatig overstroomt met boze (huil)buien als gevolg? Dat de omgang met gevoelens en emoties een uitdaging is? Dat je met je partner niet op één lijn zit wat betreft de manier van reageren hierop? Heb je een kindje dat vaak heftig reageert?
Dan kan de Billy Bucket set jullie hierbij helpen.
Bestel de Billy Bucket set hier of bekijk de webshop met producten die kinderen helpen bij het verminderen van stress, angst, overprikkeling en het reguleren van gevoelens en emoties.