Leeskilometers
Tijdens mijn werk als orthopedagoog werk ik onder andere veel met dyslectische kinderen, maar ook met andere kinderen die lezen gewoon niet zo leuk vinden. Of juist wel. Maar één ding is duidelijk: het maken van leeskilometers heeft verband met je leesvaardigheid. Kinderen die veel leeskilometers maken en boeken verslinden, kunnen vaak veel beter lezen.
Leesplezier
Maar hoe krijg je kinderen aan het lezen die het gewoon niet leuk vinden? Die een hekel hebben aan lezen? Het is immers ook een logisch verhaal dat deze kinderen vrijwillig geen boek aanraken. Het vergroten van het leesplezier en de interesse voor boeken en verhalen is dan de eerste stap.
10 tips
1. Neem een abonnement op een populair kinder- of jeugdtijdschrift waar ze plezier aan beleven. Bijvoorbeeld: De Kinderkrant, Donald Duck, Zo Zit Dat, Quest Junior, Tina, Panna of Freek Vonk. Neem hier eens een kijkje voor het brede aanbod.
2. Leg overal in huis leuke, eenvoudige boekjes neer zoals stripboeken, boekjes met leuke weetjes en moppenboekjes. Op deze manier voelt het lezen minder als een verplichting. Leuke boekjes zijn bijvoorbeeld: De Zoete Zusjes moppenboek, Het Waanzinnige Moppenboek (van De Waanzinnige Boomhut-reeks) en 1000 knotsgekke weetjes.
3. Laat ze series lezen of lees samen series van boeken. Als de interesse groeit voor een bepaald boek uit een serie, willen kinderen vaak ook de andere boeken lezen. Bekijk hier enkele voorbeelden van leuke boekenseries >> Mees Kees, Dolfje Weerwolfje, De Waanzinnige Boomhut, Het Leven van een Loser, Dagboek van een muts.
4. Maak gebruik van audiolezen en luisterboeken. Met verschillende app’s en websites kun je luisteren naar audioboeken. Koop (of leen) het bijbehorende boek en lees mee terwijl je het verhaal krijgt voorgelezen. Leuk voor onderweg, maar ook gewoon handig voor thuis. Word je van boeken luisteren wel een betere lezer? Word je lui van het luisteren naar boeken in plaats van ze te lezen? Op internet kwam ik een top antwoord tegen: “Het hoofddoel van lopen is meestal niet een betere loper te worden, maar het toegang krijgen tot informatie om zo nieuwe kennis te verwerven.” Uiteindelijk willen we natuurlijk dat je beter leert lezen, maar wanneer het leesplezier nog ver te zoeken is, kunnen we beter een stapje terug doen en eerst de interesse in verhalen (luisteren) vergroten. Ook op deze manier ben je goed bezig; je vergroot de woordenschat, leert je inleven in andere personen en in andere situaties. En ook daarom is het belangrijk dat ouders blijven voorlezen. Bekijk eens de app LuisterBieb of de website PassendLezen (Superboek) en Yoleo. Ook veel scholen gebruiken deze programma’s.
5. Bak een taart! Lees boodschappenlijstjes, recepten en verpakkingen. Maak samen een boodschappenlijstje, doe samen boodschappen en ga samen aan de slag in de keuken. Op deze manier zijn kinderen onbewust bezig met lezen en leren ze ook waar je lezen allemaal voor nodig hebt. We leren niet alleen maar lezen omdat de juf dat wil, maar we moeten bijvoorbeeld ook een recept kunnen lezen voor het bakken van die heerlijke taart. Zo is het Grote kook- en bakboek van de Zoete Zusjes een groot succes bij de meiden.
6. Toneellezen is super leuk! Zelfs kinderen bij wie de leesmotivatie ver te zoeken is, zijn vaak enthousiast over deze boeken. Bij deze boeken kunnen twee lezers (of meer!) de rol van een personage op zich nemen en lees je om de beurt teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium. Bekijk >HIER< de boekjes van Toneellezen.
7. Het leukste (voor)leesboek >Het Halve Boek< Dit (voor)leesboek is favoriet binnen veel gezinnen. Keer op keer kiezen kinderen opnieuw voor dit interactieve ‘invulboek’ omdat het iedere keer weer een nieuw verhaal wordt.
8. Er zijn genoeg leuke spelletjes waar je ook onbewust bezig bent met lezen, bijvoorbeeld: een magnetische letterdoos, letterkwartet, lettermemory, doeboekjes van Veilig Leren Lezenen bijvoorbeeld de LOCO set van Veilig Leren Lezenmet boekjes van verschillende niveaus.